Leven met FASD

Vragen rondom FASD

Er zijn vaak onduidelijkheden over hoe FAS precies veroorzaakt wordt, hoe het herkent kan worden, of bepaald gedrag toegeschreven kan worden aan FAS en hoe ermee omgegaan moet worden. Deze en nog veel meer vragen worden hier beantwoord.

Strategieën

Kinderen met FASD lopen tegen vele problemen aan. Voor ouders kan het moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Daarom zijn er een aantal strategieën ontwikkeld.

Kenmerken

Als je je kind met FAS of FASD goed wilt begeleiden en opvoeden dan is het allereerst nodig om goed te begrijpen wat er met je kind aan de hand is. Daarvoor staan op deze website allerlei (wetenschappelijke) artikelen, strategieën en ervaringsverhalen. Ook de boeken in de webshop kunnen erg goed helpen! Omdat FAS en FASD zoveel verschillende uitingsvormen hebben wordt door hulpverleners (en soms ook ouders) niet goed opgemerkt wat de problematiek inhoudt. Concrete kenmerken maken dit makkelijker om te herkennen.

Over FASD zijn vele boeken verschenen. Hier een overzicht van nuttige boeken.

Brochure

De brochure: FASD. En nu? is door de FASstichting Nederland ontwikkeld in samenwerking met de FASpoli’s van Zutphen en Winschoten. Het geeft antwoord op alle eerste prangende vragen na het horen van de diagnose. Een brochure om zelf te lezen, maar ook om te laten lezen aan de hulpverleners, familie en op school. Download de brochure FASD. En nu?

FASD gids

Ann Streissguth is ontwikkelingspsychologe en werkt al 28 jaar met FAS en FAE patiënten. Ze schreef een boek over haar evaringen: Fetal Alcohol Syndrome: A guide for Families and Communities

Het boek behandelt beschadigingen door alcohol vanuit allerlei verschillende invalshoeken. Een aantal case studies uit haar eigen praktijk completeren het wetenschappelijk materiaal, naast foto’s van mensen met alcoholbeschadigingen.

( Zweedstalige samenvatting Katarina Wittgard, Nederlandse vertaling F.Kristensen en A. Piersma)

Voorlichting

Wilt u voorlichting over FAS?

het mogelijk een bijeenkomst te beleggen rond een kind of volwassene met FAS om samen te zoeken naar juiste aanpak en oplossingen. Wilt u meer weten?
Mail met martha.krijgsheld@fasstichitng.nl
of bel met 06 83808090.

We vragen u vriendelijk de reiskosten van de voorlichter te vergoeden en indien mogelijk een donatie te doen aan de FAS Stichting