Veelgestelde Vragen

Kan ik alcohol drinken als ik zwanger ben?
Nee. Drink geen alcohol als je zwanger bent. Als jij drinkt, drinkt je baby mee.

Een beetje kan toch wel?
Huidig onderzoek wijst uit dat zelfs een avondje drinken blijvende schade kan veroorzaken. Geen enkele hoeveelheid alcohol is bewezen veilig te zijn. Neem geen risico met de gezondheid van je baby. Drink geen bier, wijn of mixdrankjes.

Mijn vriendin dronk tijdens de zwangerschap en haar baby is gezond!
Iedere zwangerschap is anders. Sommige baby's zijn meer beschadigd dan andere door alcohol. Geef jouw baby de beste kans op een gezond leven. Drink niet als je zwanger bent.

Ik ben zwanger en ik heb alcohol gedronken.
Stop nu. Geef jezelf en vooral je baby een kans op een gezond leven.

Ik vind het moeilijk om te stoppen met drinken.
Zoek hulp bij je huisarts, het maatschappelijk werk of bel de Alcohol Infolijn 0900 1995 (10 cent p/m). Beslis dat je een beter leven voor jou en je baby wilt.

Ik heb gedronken. Hoe weet ik of mijn baby al beschadigd is?
Er is geen test om er achter te komen of de baby al beschadigd is. Veel vrouwen hebben echter hevig gedronken en toch een gezonde baby gekregen! Stop met drinken om te voorkomen dat de baby (nog meer) beschadigd wordt.

Ik drink graag maar ik geef ook borstvoeding.
Via de moedermelk krijgt de baby ook alcohol binnen als jij gedronken hebt. Wil je toch persé een glaasje drinken, doe dit vlak na een borstvoeding, zodat de alcohol alweer is "verdwenen" wanneer je borstvoeding gaat geven.

De meest gestelde vragen en andere belangrijke informatie is te vinden in de folder "Drinken kan je baby beschadigen" van de FASstichting. Deze kan je als pdf downloaden of gratis bestellen in onze webshop.


Meer weten?
Heb je nog meer vragen over het gebruik van alcohol tijdens je zwangerschap?
Bezoek de onderstaande websites voor nog meer informatie!

Negen maanden alcoholvrij
Alchohol en zwangerschap
Alcohol informatie
Zwangerwijzer