Vragen

Er zijn vaak onduidelijkheden over hoe FAS precies veroorzaakt wordt, hoe het herkend kan worden, of bepaald gedrag toegeschreven kan worden aan FAS en hoe ermee omgegaan moet worden. Deze en nog veel meer vragen worden hier beantwoord.

Hoeveel alcohol moet een zwangere vrouw drinken om FAS te veroorzaken?

De laatste onderzoeken tonen aan dan enkele malen "doorzakken" al genoeg kunnen zijn om FAS te veroorzaken, maar meestal hebben moeders van FAS kinderen zwaar gedronken tijdens de zwangerschap.

Hoeveel alcohol moet een zwangere vrouw drinken om FAS te veroorzaken?

De laatste onderzoeken tonen aan dan enkele malen "doorzakken" al genoeg kunnen zijn om FAS te veroorzaken, maar meestal hebben moeders van FAS kinderen zwaar gedronken tijdens de zwangerschap.

Is matig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap oké?

De meest recente onderzoeken laten zien dat zeer weinig alcoholgebruik (gemiddeld ongeveer 0.2 glas per dag) al op lange termijn fysieke en mentale schade kan aanrichten. Geheel onthouding tijdens de zwangerschap is de enige veilige manier om alcoholbeschadiging van de foetus te voorkomen.

Kan FAS genezen worden?

Er is geen genezing mogelijk, maar FAS is 100% te voorkomen door geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Kan FAS veroorzaakt worden door drankgebruik van de vader?

Een man die drinkt, rookt of drugs gebruikt in de weken voorafgaand aan de conceptie kan beschadigd sperma hebben. Dit kan problemen veroorzaken voor het kind, maar dat is niet hetzelfde als FAS. Helaas hebben veel vrouwen die drinken tijdens de zwangerschap ook partners die dat doen, zodat het ongeboren kind een dubbele dosis alcohol gerelateerde problemen heeft.

Kan FAS veroorzaakt worden door drankgebruik tijdens borstvoeding?

Nee, maar je kunt beter niet drinken in de periode dat je borstvoeding geeft. Alcohol heeft een negatief effect op de toeschietreflex en op de melkproductie. Je baby wil minder drinken en raakt sneller geïrriteerd.

Hoe vaak komt FAS voor in Nederland?

In Nederland is er geen onderzoek gedaan naar de hoeveelheid kinderen geboren met FAS of andere aan alcohol gerelateerde geboorte-afwijkingen. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt echter wel gezien als een onderschatte oorzaak voor hyperactiviteit. In Amerika en in meerdere West Europese landen wordt aangenomen dat FAS bij 1 tot 3 op de 1000 geboorten voorkomt en 10 tot 12 op de 1000 beschadigd kinderen zonder volledige FAS syndroom.

Wat heeft de toekomst in petto voor kinderen met FAS?

Als kinderen met FAS volwassen worden, hebben ze vaak een geschiedenis van sociale en onderwijskundige problematiek. Ze hebben het moeilijk bij het vinden en houden van een baan en hebben moeite met het aangaan van relaties. Hen wacht een groot risico op werkloosheid, alcoholisme, drugsgebruik, psychische stoornissen en crimineel gedrag. De resultaten van langdurige onderzoeken zijn matig. Een rapport van de Amerikaanse CDC laat zien dat minder dan 10% van de volwassenen met FAS in staat was om een onafhankelijk leven te lijden.

Wat kan er gedaan om deze resultaten te verbeteren?

Een vroege diagnose is belangrijk, omdat men deskundige hulp kan inschakelen. Het kind kan dan speciale hulp krijgen bij onderwijs, voeding en medische zorg. Logopedie en fysiotherapie zijn ook vaak nodig. Een stabiel en zorgzaam thuis en een begripvolle omgeving verhogen de kansen op een betere toekomst.

Ik heb een kind/pleegkind dat volgens mij FAS heeft. Hoe weet ik dat zeker?

Praat hierover met uw huisarts/kinderarts. Uw arts kan een diagnose stellen of u verwijzen naar een klinisch geneticus of een van de FAS-poliklinieken.

Kan een kind met FAS naar een normale basisschool?

Veel kinderen kunnen naar een normale basisschool als ze extra hulp krijgen (onder andere van de onderwijsbegeleidingsdienst) en als de school kan zorgen voor een gestructureerde en rustige omgeving. Echter, veel kinderen met FAS doen het veel beter in het speciaal onderwijs waar het onderwijs beter kan worden afgestemd op de specifieke behoeftes van het kind en waar meer aandacht kan worden besteed aan sociaal-emotionele vaardigheden.

Mijn kind ontwikkelt zich minder snel dan een normaal kind. Wat kan ik van mijn kind verwachten?

Verwacht van uw kind niet hetzelfde als van een leeftijdgenootje. Kinderen met FAS ontwikkelen zich minder snel dan gezonde kinderen en hebben gewoonlijk meer sociale problemen als ze ouder worden. De meeste kinderen met FAS zijn niet in staat een totaal onafhankelijk leven te leiden als ze ouder worden.

Mijn FAS kind is hyperactief. Wat kan ik doen?

Dit is een veel voorkomend probleem bij FAS. Straffen werkt vaak niet. Er is veel begrip en geduld nodig. Therapieën om het gedrag aan te passen kunnen helpen. Verder kan medicatie in sommige gevallen nodig zijn. Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor kleurstoffen of bepaalde voedingsmiddelen; zij worden minder druk als het dieet wordt aangepast. Ideeën uitwisselen met andere ouders van FASkinderen kan helpen.

Mijn kind met FAS kijkt steeds weg en wil niet bij mij op schoot. Het lijkt alsof hij niks om me geeft, maar ik hou veel van hem. Als hij opgewonden is, springt hij op en neer en fladdert hij met zijn armen of hij draait in cirkels rond miauwend als een poes. Hij speelt op een vreemde manier met dingen, ipv te rijden met een auto draait hij steeds de wieltjes rond. Hij vindt geen aansluiting bij het spel van andere kinderen.

Deze helaas veel voorkomende problemen bij kinderen met FAS zijn typisch voor autistisch gedrag. Veel kinderen met FAS zijn ook gediagnosticeerd met autisme of PDD. Of het kind deze diagnose heeft of niet, u kunt inzichten en goede ideeën opdoen uit boeken en websites over autisme. Therapieën, medicatie en diëten die autistische kinderen helpen, kunnen vaak ook FAS kinderen goed doen. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt.

Mijn kind heeft kleine zenuwtrekkingen en herhaalt soms eindeloos onzinwoorden.

Veel kinderen met FAS hebben tics, zeggen dwangmatig zich herhalende woorden, maken geluiden of snuiven steeds. Deze tics kunnen de sociale relaties van het kind ernstig beschadigen. Een kind met deze fysieke en verbale tics kan de diagnose Tourette's Syndroom krijgen. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt.

Mijn kind met FAS is snel gefrustreerd en huilt vaak over kleine dingen ook al is hij al 8 jaar oud.

Kinderen met FAS zijn snel depressief. Dit komt waarschijnlijk doordat ze gestrest zijn, omdat ze problemen hebben met het volbrengen van een simpele taak of een sociale relatie. Praat met uw arts over medische hulp als de problemen ernstig lijken.

Mijn kind met FAS is tenger en bleek, heeft vaak stinkende en zachte ontlasting, maar is niet ziek.

Veel kinderen met FAS lijken problemen te hebben met voeding en vertering. Sommige eten weinig, sommige eten veel, maar lijken de voedingsstoffen uit de voeding niet te verteren. Deze kinderen hebben extra aandacht nodig bij de voeding. Ze kunnen baat hebben bij voedingssupplementen of vitamines en mineralen; essentiële vetzuren, zoals omega-3 vetzuren uit visolie. De kinderen die moeite hebben met kauwen hebben misschien vloeibaar eten nodig. Kinderen die vaak diaree hebben, kunnen een glutenintolerantie hebben. Deze kinderen hebben vaak een dieet nodig zonder gluten en melk.